Despre comuna Bengești-Ciocadia
Bengești-Ciocadia este o comună în județul Gorj, Oltenia, România, formată din satele Bălcești, Bengești (reședința), Bircii și Ciocadia.
Satul Bengeşti este atestat în jurul anului 1500, iar în anul 1575 se construieşte o biserică mică din lemn. În anul 1757, boierul Staico Bengescu construieşte o biserică în locul celei din lemn din cărămidă, care în anul 1895 a fost renovată ulterior. Între timp, s-au mai făcut lucrări de întreţinere, iar actualmente a fost declarată monument istoric.
Boierul Staico Bengescu a avut ca avere tot satul Bengeşti şi muntele Coasta Bengăi care îi poartă numele şi astăzi.
În satul Bengeşti până în anul 1995 a existat un stejar care spune legenda timpului, că Mihai Viteazul, când a trecut Carpaţii în judeţul Sibiu a poposit la umbra acestui stejar.
Toate satele comunei au un istoric aparte fiind atestate în perioada 1511- 1525.
O personalitate a zonei a fost generalul Titus Gîrbea, unde părinţii lui au fost boierii comunei, care au deţinut suprafeţe foarte mari de teren arabil şi forestier.
Diferite informații și date referitoare la istoricul și viața socio-culturală a comunei Bengești-Ciocadia, cu satele componente, au fost comsemnate de unii scriitori remarcabili ai zonei, în consemnările lor ( în cronici, monografii sau diverse publicații).